12.5.2020

Hyvinvointia etätyöpäivään

Suuri osa siirtyi poikkeusoloissa etätyöhön, mukaanlukien minä. Oman mausteensa siihen on tuonut lapseni, jotka ovat täällä kanssani etäkouluilleet. Etätyön ja perheen yhteensovittaminen on luonut haasteensa, ja tämä ei toimisi ajatuksella: "Istu 8-16 koneen ääressä ja sitten sulje se!". Omat esimieheni ovat olleet joustavia ja ymmärtäneet, että etätyön yksi mahtavimmista mahdollisuuksista on juurikin joustavuus sekä autonomia päättää miten sen työn suunnittelee ja toteuttaa tietyin reunaehdoin. Hyvin on mennyt, tai niin hyvin kuin tässätilanteessa osaan ja pystyn. 



Hyvinvoivan etätyöpäivän avaimet, mitkä ne ovat? Reunaehtona on tässä autonomisuus, jolloin työntekijälle annetaan mahdollisuus itse vaikuttaa osittain työpäivän kulkuun. Olen lukenut erilaisia työhyvinvointi-interventiotutkimuksia, joiden tarkoituksena on lisätä työntekijän voimavaroja suhteessa työn kuormittavuuteen. Tutkimusten valossa olen koonnut hyvinvoivan etätyöpäivän, joka minulla näyttää tältä:


Klo 7.00 aamu lähtee aamupalalla, johon aina kuuluu kahvi, olkoon se sitten hyvä vai huono asia, tutkimustuokset ovat erittäin ristiriitaisia. Uskon kohtuukäyttöön :) Vastaan samalla sähköposteihin ja wilma-viesteihin.

Klo 8.00 Hoidan lapsille aamiaiset ja heidän kouluhommat käyntiin

Klo 9.00 Näen opiskelijani Teams-sovelluksessa ja kysytään kuulumiset. Vuorossa on omat esitykset omasta leikkauspotilaasta. Mitoitin ihan liian lyhyen esitysajan, koska he olivat tehneet ihan huippuesitykset! Olimme Teamsissä yli kaksi tuntia. Pakko tehdä samalla jumppaliikkeitä. 


Klo 12 syömme lasten kanssa lounasta, itsetehtyä, koska kaupungin lapsille tarjoama valmisruokapaketti ei ole saanut kannatusta perheessä :/ Siitä lounaan jälkeen ehdoton ulos! Pieni 15 minuutin happihyppy voi jo saada kehossa palautumista aikaan. Keskittymiskyky paranee ja aivot jaksaa työssä paremmin. Samalla pysähdyn poikani kanssa kuuntelemaan mustarastaan laulua ja teen viisi kertaa syvähengityksen, jonka olen oppinut suorittamaan Joogassa.


Klo 13 tarkistan lasteni tehtävät ja he jäävät ulos leikkimään. Alkaa verkossa tapahtuva tietotesti, jonka ohjeistus käydään Teams-alustalla läpi. Testin jälkeen palautteet ja sitten päivän opetussessiot ovat tehty.

Klo 14.30 alkaa työpaikan kokous. Olen liian vähän ollut ulkona, niin päätän lähteä napit korvissa kokousta kuunnellen koiralenkille. Kun pitää katsoa kokouksessa esitystä, niin istahdan kivelle ja zoomaan ruutua isommaksi kännykästä, hyvin onnistui!


Klo 16 teen pientä kehonhuoltoa, koska istumatyössä minulta menee jumiin niska-hartiaseudun lisäksi lonkankoukistajat. Hoidan näitä mutjuttimella ja armottomalla rullalla.



Klo 16.30 jatkan päivää tarkistaen tehtäviä, vastatessa sähköposteihin (tätä tulee tehtyä vähän jokavälissä). Ehdin vielä suunnittelemaan hieman tulevia työtehtäviä.

Klo 18 päivällistä ja tietokone kiinni. Jos jatkan työasioita tämänjälkeen unenlaatuni on tyydyttävä tai huono. Tämän olen oppinut suuntokelloa ja ennenkaikkea kehoani kuunnellen.

Olen multitaskauksen sanansaattaja ja monet asiat teen yhtäaikaa. Olen tässä samalla pessyt pyykkiä ja tyhjentänyt tiskikonetta yms. Se ei ole haitannut työtehtäviäni ollenkaan. Yksi työkaverini kertoi siivonneensa kokouksen aikana koko asunnon, ja keskittyen paremmin kuin koskaan.


Mitä opin? Kun tietoisesti panostan omaan jaksamiseeni päivänaikana, se on parempi. Toki tulee hektisiä päiviä, ja en ole suunnitellut taukoja sinne etukäteen, niitä en myöskään pidä niin herkästi. Näiden päivien jälkeen yritän mennä pitkälle kävelylenkille vaikka lempimusiikkiani kuunnellen. Yritän tällä toimella mahdollistaa paremman unenlaadun. Näin vanhemmiten uni alkaa olemaan iso asia ;) Toivon, että työelämä siirtyy enemmän kuuntelemaan työhyvinvointia ja lisäämään työaikaan usemammin taukoja, lyhyetkin riittävät. Jokaisen päivärytmi on myös erilainen. Jos saa tehdä asioita omassa tahdissaan tietyin reunaehdoin, niin hyvinvoitiakin tulee lisää. 

Etätyössä työyhteisö on kaukana, mutta onneksi kävelyllä olen nähnyt niitä tärkeitä akun lataajia ja lisäksi saanut virtuaalisesti olla yhteydessä. 

Kiitos, kun olit mun päivässä mukana ja jaksamista sun etätyöpäivään. Laitan videoita mun instagramiin, josta voit saada vinkkejä harjoitteisiin työpäiväsi aikana :)

Jenni

Instagram: worklifewellness_jenni  &  Facebook: work.life.wellness








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lomalta töihin - olinko edes lomalla?