6.10.2019

MINUN ELÄMÄ! - itsesäätelytaidot koetuksella


Lapseni kysyi minulta viime viikolla, että miksi minä saan aina päättää mitä laitetaan ulos päälle. Aikuisena olemisen ihanuus on se, että saa päättää ihan itse omista asioistaan. Mutta siinä se sietämätön keveys sitten onkin. Miksi sitten en syö aina terveellisesti? Miksi en mene riittävän ajoissa nukkumaan? Olivatpa nämä kysymykset sinulle millaisia tahansa, niin vastaus on, että ITSESÄÄTELY, ei siis itsekuri vaan säätely. Tämä mukava toiminnanohjausjärjestelmä kehittyy meille jo lapsena ja siihen vaikuttaa paljon ympäröivä sosiaalinen maailma. En lähde nyt sitä avaamaan, että miten sen kehittyy (menee melkolailla varhaislapsuuden psykologian puolelle ja siinä on ihan omat ammattilaisensa), mutta lähdetään siitä, että voiko itsesäätelyä kehittää aikuisena? 
Me helposti totumme tiettyihin asioihin ja olemme niin sanotusti tapojemme orjia. Näetkö sinä metsän puilta vai keskitytkö liikaa yksityiskohtiin esimerkiksi työelämässä? Eräs käsiini tarttunut tutkimus osoitti että tottumusten muuttaminen tietoisesti on mahdollista esimerkiksi askeleiden lisääminen työpäivään pienillä valinnoilla (Hamilton ym. 2019). Uskon tässä olevan se totuus:


"Pienet päivittäiset valinnat"Itsesäätelyä voi kehittää aikuisena pala kerrallaan pureskellen tekemällä niitä pieniä valintoja päivässä. Ihmisen halu kehittää itsesäätelytaitoja kumpuaa yleensä halusta tehdä elämässään jokin muutos. Jotkut haluaa laihduttaa, toiset lopettaa tupakoinnin ja toiset voida töissä paremmin...mitä nyt milloinkin. Kiinnostukseni on tuossa jälkimmäisessä eli työhyvinvoinnissa. Itsesäätelyn ollessa kohdallaan lisääntyy usein työhyvinvointi ja myös hyvinvointi ihan joka osa-alueella elämässä, harvoin niitä voi nyt erottaa. Itsesäätelyn kehittäminen on mahdollista tietoisten prosessien kautta, jossa tärkein on tavoitteen asettaminen ja sitä kohti meneminen (Mann ym. 2013). On tehty monta tutkimusta, joissa näitä itsesäätelykeinoja onnistuneesti käytetään työelämässä (en nyt linkkaa niitä vielä, koska se tutkimusvaihe on prosessissa) ja tässä vinkki vitonen työhyvinvoinnin näkökulmasta:

1) Aseta tavoite jota kohti haluat mennä
3) Vaikuta ympäristöösi niin että tavoitteet on mahdollista saavuttaa
4) Pysähdy hetkiin ja hengitä
5) Salli itsellesi pieniä taukoja päivään
6) Tee jokin asia eritavalla kuin eilen
Minun tavoitteeni on todennäköisesti erilaiset kuin sinun, sillä minun hyvinvointi on todennäköisesti erilainen kuin sinun. Me painotamme erilaisia asioita ja meille tulee hyvä olo eri asioista. Minä olen oppinut näkemään metsän puilta ja nyt siellä on vielä keskellä suuri polku uusille ajatuksille. Tämän saavutin luomalla ympärilleni sellaisen ringin, jossa on hyvä olla. Siihen rinkiin kuuluu paljon ulkoilua (nykyään jopa työpäivän aikana), hengitystaukoja, mahtavia ihmisiä sekä keskittyminen hetkeen tietoisesti (tämä minulle vaikeinta). Välillä on vaikeaa, mutta se auttaa jos on niitä konkreettisia keinoja joilla saa metsäpolun taas paremmin näkyville.
Aina se tavoitteita kohti meneminen ei ole helppoa. Tämän tietää kaikki, jotka ovat muutosta ennen yrittäneet. Päätin, että palaudun parhaiten töistä menemällä ulos työpäivän aikana ja myös sen jälkeen, satoi tai paistoi. En yhtään pidä ulkoilusta sateella. Kylmä on myös kamalaa, mutta sade peittoaa kaikki muut kamaluudet. Otin säätelymekanismit todella tietoisesti käyttöön tiistaina ollessani kaatosateessa ulkona ja pyöräilin kaatosateessa perjantaina töihin ja takaisin. Illalla kehoni kiitti minua ja minä sitä. Joskus vaan täytyy suuremman tavoitteen vuoksi vähän jaksaa mennä epämukavuusalueelle.
Oikein hyvää alkavaa viikkoa sinulle. Olisi mielenkiintoista tietää mikä on sinun työhyvinvointiin liittyvä tavoite. Ja onko tavoite edes sellainen mihin omilla valinnoilla voi vaikuttaa. 

Laita halutessasi kommentteja tänne tai minun SOME kanaville:
FACEBOOK/INSTAGRAM: @worklifewellness_jenni 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lomalta töihin - olinko edes lomalla?