13.11.2019

Työhyvinvointi osana päivittäistä arkea, osa 1/5 - INTRO

Eilen oli työyhteisössäni kokous. Ihan sama mikä aiheena on milloinkin, mutta yksi aihe aina puhuttaa ihmisiä, TYÖHYVINVOINTI. Mitä kenellekin kuuluu juuri sinä päivänä ja millainen työviikko on mahdollisesti edessä. Työn kuormittaminen, työpaikan viihtyvyys, työtehtävien miellekkyys sekä työkavereiden kanssa keskustelun mahdollisuudet..."Missä sinä olet ollut? Vitsit kun ei olla ehditty juttelemaan pitkään aikaan".


Työhyvinvoinnin osa-alueet opettajan työssä (ja varmaan monen muunkin työssä) voidaan jakaa esimerkiksi seuraavan teoreettisen viitekehyksen avulla:


Lähde: Saaranen, Tossavainen, Turunen, Kiviniemi & Vertio 2006: Content model for the promotion of school community staff’s occupational well-being 

Tässä voidaan huomata että työhyvinvointi opettajilla koostuu neljästä suuresta osa-alueesta: Työntekijän omista voimavaroista, Työyhteisöstä, Oman osaamisen kehittämismahdollisuuksista sekä Työympäristön olosuhteista. Uskon näiden pääkohtien pätevän myös moniin muihinkin työyhteisöihin (kuten esimerkiksi hoitotyön taikka ravintola-alan työyhteisöihin).

Tulossa nyt ennen joulua vielä neljä blogikirjoitusta, joissa jokaisessa tarkastelen yhtä näistä osa-alueista tutkimusten sekä omien kokemuksieni kautta. Näkökulman meinaan pitää juurikin tuossa arjen jaksamisessa. Erilaisten tempausten taikka tapahtumien merkitystä en halua mitenkään aliarvioida, mutta pääpaino kaikissa työyhteisöissä tulisi olla siinä arjen sujuvuuden ja jaksamisen asioissa. Työyhteisö on minun mielessäni tässäsuhteessa verrattavissa parisuhteeseen; Jos arki ei luista, niin ei niillä juhlapyhillä saada kummostakaan tulosta aikaiseksi :)

Yksi suosikki tapa huoltaa jaksamistani, Kaarinan CrossFit.
Ei maksettu mainos ;)
Ei väliä miltä näytät, vaan miltä kehossa tuntuu, mieluiten VAHVA olo!


Aloitetaan varsinaiset kirjoitukset aiheella Työhyvinvointi osana päivittäistä arkea osa 2/5 - Minä, minun jaksaminen ja minun työpäivä. Sain kunnian mennä juurikin tästä aiheesta puhumaan Turun yliopistoon Hoitotieteen didaktiikan teemapäivään. Kerron sieltä kuulumisia ja ennenkaikkea kommentteja sekä kysymyksiä aiheeseen liittyen. Tästä siis seuraavalla kerralla.

Jenni

Instagram: worklifewellness_jenni    Facebook: work.life.wellness


2 kommenttia:

  1. Tämä on kyllä semmoinen juttu josta voisi ottaa monet mallia. Yritykset voisi ottaa enemmän konsultaatiota hyvinvoinnista. Erityisen tärkeää omien voimavarojen tiedostaminen.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi Bea, anteeksi myöhäinen reagointi.
    Samaa mieltä kanssasi. Hyvää kesää sinulle!

    VastaaPoista

Lomalta töihin - olinko edes lomalla?