17.8.2019

Rentoutuminen - niin helppoa?

Työstä palautuminen - Rentoutuminen

Työstäpalautuminen on meidän kaikkien mielenterveydelle erittäin tärkeää. Rentoutuminen ja mindfullness ovat avainasemassa, kun puhutaan palautumisesta (oli se sitten urheilusuoritus tai psyykkinen kuormittuminen). Onko mindfullness sitten sama asia kuin rentoutuminen? No ei aivan. Mindfullnesin ajatellaan olevan tietoista läsnäoloa, jolla saavutetaan mielen ja kehon rentoutumista. Suomen mielenterveys ry:n verkkosivuilla onkin hyviä mindfullness harjoituksia vasta-alkajille (KLIKKAA TÄSTÄ).

Kysyin viime viikolla, että miten sinä rentoudut? Olen keskustellut paljon asiasta eri ihmisten kanssa lopputuloksena se, että kaikki ei vaan sovi kaikille. Osa hermostuu, jos pitää kuunnella rauhallista musiikkia ja olla paikallaan. Osa ei voi sietää juoksemista ja osa ihmettelee, että miten se Jenni voi rentoutua siivoamalla keittiötä!

Eilen oli töissä tosi mukava päivä, mutta aikalailla paljon tekemistä, jonka vuoksi sellaiset tietokonehommat (sähköpostit jne.) jäivät ilta-aikaan tehtäväksi. Heti tämän jälkeen ajattelin, että nyt on pakko päästä ulos, jotta saan pään tyhjäksi työasioista. Ajattelen tätä juuri sellaiseksi mindfullness harjoitukseksi. Olin jo päättänyt, että teen nyt kaksi tuntia töitä ja sitten lähden ulos lapseni sekä koirani kanssa. Eli ensimmäinen vinkki rentoutumiseen:

1) Päätä itsenäinen työskentelyaikasi etukäteen. Mene pois työpisteesi äärestä välittömästi työskentelyaikasi päättyessä ja sulje koneet! Parempi aina, jos olet sopinut tällöin toisen kanssa vaikka ulkoilusta.

RUNFULLNESS on uusi "liike", jossa otetaan kantaa juurikin siihen, että liikkuessa voi myös harjoittaa mindfullnesia. Tämä sopii niille, jotka eivät malta olla paikallaan (esimerkiksi minä). Minusta ei kylläkään tarvitse lähteä juoksemaan, vaan liikkumaan noin ylipäätään. Ulkoilun ja paremmin vielä luonnossa ulkoilun terveysvaikutukset ovat tunnistettu vuosia sitten. Työpäivän aikainen ulkoilu myös parantaa oleellisesti työhyvinvointia (Hyvönen y. 2018) eli ei kaikkea ulkoilua pitäisi jättää vain työntekijän vapaa-ajalle tehtäväksi.  Toinen vinkki rentoutumiseen:


2) Vie kaikki mahdolliset työpalaverit ja tauot työssä ulos, niin jaksat töiden jälkeen paremmin tehdä niitä sinulle tärkeitä asioita. Voit vaikka kokeilla aluksi, että käyt kerran päivässä ulkona haukkaamassa happea jossain työsi välissä. Päätä se etukäteen, muuten se jää tekemättä!Kaikenlainen liikkuminen auttaa mieltä pysymään terveenä liikunnan intensiteetistä riippumatta (Harvey ym. 2010). Itselleni tämä tarkoittaa arkiliikunnan lisäksi kävelyä luonnossa, crossfit- treenejä 2-3 krt/viikossa ja lisäksi kerran viikossa tehtyä hölkkälenkkiä. Jos jonkun näistä jätän väliin, niin se ei ole luonnossa liikkuminen. Olen vetänyt erilaisia liikunnallisia "jumppia" työikäisille vuodesta 2001. Sain kaksi lasta 2011/2013, jolloin myös liikunnanohjaukset poistuivat vauva-arjen tieltä ainakin osittain . Sain nyt mahdolisuuden viime keväänä pitää työpaikallani jumppia, jotka on helppo toteuttaa myös kotiolosuhteissa. Nyt alkaakin taas heräämään into liikunnanohjaukseen, joka perustuu yhdessä liikkumiseen ilon kautta ja kaikkien peruskuntoon sopivalla tahdilla. 


Yhteenvetona siis tästä, että minusta jokaisen tulisi itse miettiä mikä liikuntatapa tuo itselleen hyvää oloa. Ei kannata kuitenkaan heti luovuttaa, jos kyseinen liikkuminen ei heti kiinnosta. Eikös sitä ruokaakin pitänyt maistaa ainakin kymmenen kertaa, että voi sanoa tykkääkö vai ei ;) Eli vinkki kolme rentoutumiseen:

3) Täytyy itse miettiä mikä sopii itselle. Älä vertaa kaverin treenimääriä tai tapaa liikkua!

Arkiliikkuminen, mindfullness ovat siis tärkeitä työstäpalautumisen onnistumiseen vaikuttavia tekijöitä. Mindfullnesin on tutkittu olevan yhteydessä myös henkilön oman resilienssin ja tarmon kasvattamiseen (Aikens ym. 2014), mutta tästä ensi kerralla.

Nyt ylös ja ulos nauttimaan syksyn sadosta. 

Käy kurkkaamassa mun instatiliä @work.life.wellness /Jenni Rinne, jossa ehdotan pientä taukojumppaa töihin tehtäväksi pari kertaa päivässä ulkona taikka sisällä....mutta mielummin ulkona :)
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lomalta töihin - olinko edes lomalla?