2.10.2020

Psykologista pääomaa etsimässä

 Toivo  

Optimismi  

Sinnikkyys  

Itseluottamus 


Psykologinen pääoma koostuu neljästä yllämainitusta elementistä, ja käsite  juontaa juurensa USA:n professori Luthansin määritelmästä 2000 -luvun puolelta, jolloin  positiivinen psykologia on päässyt kukoistamaan. Tämä PsyCap eli Pshychological Capital määrittelee organisaation työntekijöiden pääomaa, joka ei näy vuosittaisessa tiliotteessa, mutta edistää työn tuottavuutta ja erityisesti työhyvinvointia.
 



Onko tällainen positiivinen psykologia sitten mistään kotoisin tai voiko pessimisti samaistua näihin ajatuksiin? Itse olen sitä mieltä, että tarkoituksenaan hyvää tuoville asioille tulee antaa mahdollisuus ja samalla hyväksyä se tosiasia, että kaikki ei ole kaikille. Katsotaanpas, mitä näistä käsitteistä ajattelen ja toivon, että mietit samalla mitä ne tarkoittavat sinulle.

TOIVO 

Tässä työhyvinvoinnin kontekstissa toivolla tarkoitetaan yksinkertaistettuna sitä, että onko tässä mahdollisuuksia saada itselleen tärkeitä asioita työssä/omassa elämässään, näenkö polun metsän keskellä? Itselläni on käynyt kerran se tilanne, että tämä polku ei oikeen enää näyttäytynyt selkeenä ja olin vähällä uupua. Tässä auttoivat minua läheiset työkaverit.




OPTIMISMI

Pessimisti ei pety, mutta pettyykö optimisti? Itse olen melkolailla realisti, mutta myös koen olevani optimisti ja todellakin petyn usein, asioihin, itseeni ja muihin ihmisiin. Luthans määrittelee optimismin yksinkertaisimmillaan ominaisuudeksi, jolloin ajattelee enemmän hyvää kuin pahaa tapahtuvan ja tulevaisuus näyttää positiiviselta. Työelämän myllerrykset ovat optimisteillekin rankkaa, mutta jonkinlainen usko siellä on, että tästä seuraa jotakin hyvää.




SINNIKKYYS (resilienssi)

Työelämässä sinnikkyys näyttäytyy saamalla omat suunnitelmansa toimimaan tavalla tai toisella vastoinkäymisistä huolimatta. Tämä on meille suomalaisille tuttua ajatellen meidän käsitettä "SISU". Sisu ja sinnikkyys on melkolailla samaa tarkoittavia asioita. Itse koen sinnikkyyttä töissä omien opiskelijoideni seurassa saaden opetettua jonkin haastavan aiheen (kuten insuliiniin liittyvät asiat) hyvin, niin että opiskelijat kokevat oppimisen iloa. Välillä tämä vaatii paljon ponnisteluja, mutta on sen arvioista. Sinnikäs ihminen on työpaikallasi todennäköisesti se "vahva" persoona sanan hyvässä merkityksessä (ei siis tallo muita alleen). 




ITSELUOTTAMUS

Luottamus on minäpystyvyyden kokemista, luotan siihen, että minä osaan tämän vaikka seisoisin yksin kuin tatti tunkiolla. Tämä on selkeästi minun heikoin lenkkini. Joudun usein varmistamaan työkavereiltani, että olenhan nyt tässä asiassa oikeilla jäljillä.  Työkaverini onneksi osaavat suhtautua tähän hieman huumorilla ja jaksavat vahvistaa itseluottamuksen ja minäpystyvyyden kokemistani. Hyvän itseluottamuksen omaava ihminen ei lannistu vastoinkäymisistä, vaan tekee niistä Elastisen sanoin "Vastoinkäymisistä Voimaa"!


Psykologinen pääoma tuottaa työnantajalleen rahaa, jos he ovat kiinnostuneita siitä, sen ylläpitämisestä ja kehittämisestä. Toivoa sopii.

Ensikerralla käsittelen etätyökirjaa, jonka sain lahjaksi Aula & CO kustantajalta (ei kaupallinen yhteistyö). Mitä ottaisin kirjasta omaan päivittäiseen arkeeni ja mitä ehkä en?


Ja nyt viikonlopun viettoon. Mukavia syyspäiviä sinulle!


Jenni

Instagram: worklifewellness_jenni  &  Facebook: work.life.wellness

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lomalta töihin - olinko edes lomalla?