Hyvää alkanutta syksyä ihan kaikille. Te, jotka luette minun blogiani ensimmäistä kertaa, säästän vaivaanne selvittää mikä blogi on kyseessä ja kerron sen yhdellä lauseella. Tässä se tulee: "Blogini käsittelee ajankohtaisesti työhyvinvointia eri näkökulmista, mahdollisuuksista vaikuttaa omaan työnhyvinvointiinsa ja etsii mahdollisuuksia löytää arjessa parempaa jaksamista." Olen Jenni Rinne, terveysalan opettaja Turusta, ja jatko-opiskelen työni ohella Turun yliopistossa aiheenani työhyvinvointi.
Minusta on mielenkiintoista miten ihmisen lomavaikutus jatkuu töiden alkaessa. Etsin asiasta lähteitä ja tulin luettuani sellaiseen johtopäätökseen , että ei se kovin kauaa jatkukaan, alle kuukauden siitä, kun palaa töihin. No huh! Odotamme lomaa innolla monta kuukautta, ja sitten yhtä kauan kun loma on kestänyt, olemme taas samassa jamassa kuin ennen lomaa. Jos ennen lomaa olit hyvässä jamassa, niin sitten ei huolta :) Tarvitseeko ihminen sitten lomaa? Tähän luulisi olevan helppo vastaus, että KYLLÄ tarvitsee. Olen jutellut erilailla työstään ajattelevien ihmisten kanssa. Toinen haluaa tehdä 50% työviikkoa aina, ja toiselle on kamala ajatus, jos viikko ei täyty reilulla 50 tunnilla töitä. Voiko ollakin tärkeämpi kysymys, että millaista työtä haluat tehdä?
Oletko perfektionisti vaiko et? Tämä meinaan selittää osan syystä, miten koet loman vaikutuksen. Erään tutkimuksen mukaan (Horan, Flaxman & Stride, 2020) perfektionistiksi itsensä tituleeraavat opettajat olivat ennen lomaa lopen uupuneita ja kokivat ahdistuneisuutta ja ärsyyntyneisyyttä. Nämä opettajat pystyivät kuitenkin kivasti palautumaan loma aikana, kun taas ei-perfektionistit tekivät rästiin jääneitä työtehtäviään saamatta varsinaista lomaa työaskareistaan. Perfektionismi itsessään on eri tutkimuksissa koettu olevan syy-yhteys loppuun palamiselle työelämässä.
Olo oli kolmen työviikon jälkeen siltä miltä näyttää! |
Täällä sain tänään rentoutua! |
Kiva, kun olet ja jaksamista sun työpäiviin!
Jenni
Instagram: worklifewellness_jenni & Facebook: work.life.wellness