Uudet korvikset piristää opiskelijoita Teams-luennoilla ;) |
Olemme eläneet erilaisessa Suomessa reilun kuukauden verran, jossa katsomme uutisia ja mietimme mitähän huominen tuo tullessaan. Monelle ihmiselle ajanjakso on juurikin haastavaa sen vuoksi, ettei pysty suunnittelemaan omaa lähitulevaisuuttaan kovinkaan tarkasti. Ajanjakso on ollut myös työnteon kannalta hämmentävä, osalla on ollut kädet täynnä töitä ja osa on jäänyt työttämäksi, osa on opetellut uusia tapoja tehdä työtä. Etätöissä on ollut iso osa ihmisiä, jotka muuten eivät etätyötä tee, kuten esimerkiksi opettajat.
Otin tässä sunnuntaina itselleni aikaa pohtia etätyötä ja sen tuomia etuja, toki myös haasteita. Olen keskustellut monen uuden etätyöläisen kanssa miten etätyö koetaan, ja olen huomannut miten yksilöllistä ja elämäntianteesta riippuvaa asian kokeminen on. Löysin tieteellisen julkaisun (Tustin , 2014), jossa oli tehty etätyön hyödyistä ja haitoista yhteenvetoa tutkimuksen taustaksi. Lisäksi artikkelissa on manittu johtamisen näkövinkkelistä etätyön mahdollisuuksista ja haasteista, mutta paneudun nyt enemmän työntekijän perspektiiviin.
Teams-palaverissa mobiilisti nauttien ulkoilmasta |
Plussat:
+ työ on autonomisempaa
+ kodin ja työn yhteensovittaminen helpompaa
+ työympäristö on viihtyisämpi
+ työmatkoihin ei mene aikaa
+ joustavasti vapaa-ajan harrastuksia työn lomassa
+ työ on tuottavampaa
Lasten tarpeiden huomiointi keskellä omaa työpäivää on todella haastavaa |
Miinukset:
- toisaalta sitten tulee konflikteja perheen ja työn sovittamisen kanssa
- oman osaamisen kehittäminen ja kehittyminen/eteneminen työssä
- kollegiaalisuuden vähyys, kontaktit minimalistiset, ja tunne ettei kuulu työyhteisöön
- jopa tunnetta eristäytyneisyydestä
- tekee liikaa töitä, enemmän mitä tekisi työpaikalla
- etätöistä aiheutuneet kulut kotitoimistossa työntekijälle itselleen
Näitä plussia ja miinuksia katsoessani huomasin olevan suurimmalta osin ihan samaa mieltä. Multitaskaamisen koettu hienous on erityisesti tullut esille myös muiden kollegoideni jutuista. Kuinka mukavaa on, että työpäivään saa mahtumaan ruuanlaittoa, opetusta, tehtävien tarkistusta ja pyykin pesua. Kun työpäivä päättyy, ei tarvitse kaikkea tätä illalla tehdä. Toki elämme aikaa nimeltä "KORONA", joten tämän vuoksi monilla on haasteena kotona olevat koululaiset sekä sitä pienemmät lapset. Miinuksena voisinkin mainita nyt tuon konfliktin perheen ja työn sovittamisen välillä, kun eskarilaisen kanssa tulee tanssia kakkiaisen tahtiin ja tokaluokkalainen pyytää samalla apua marionettinuken tekoon ja omassa TEAMS-palaverissa olisi aiheensa seksuaalisuus hoitotyössä.
Aamun ohrapuuro taittuu myös rieskaksi keskellä työpäivää |
Miten työmaailma muuttuu Korona-pandemian jälkeen? Uskon, että muuttuu paljon etäämmäksi. Tasavallan presidentti peräänkuulutti henkistä läheisyyttä, ja sitä mielestäni Suomen kansa on onnistunut luomaan mediassa ja työyhteisöissä. Etätöissäni en ole kokenut yksinäisyyttä, enkä eristäytyneisyyttä (miten nyt muuten ollaan eristyksissä jatkuvasti). Tässä olisi nykyisille ja uusille johtajille myös uusi osa-alue hallittavaksi aiheella "Työyhteisön etäjohtaminen ja yhteisöllisyyden ylläpitäminen etänä".
Seuraavalla kerralla jatketaan tästä aiheesta keskittyen työhyvinvoinnin ylläpitämiseen etätyössä.
Jaksamista kaikkien arkeen...
Jenni
Instagram: worklifewellness_jenni &
Facebook: work.life.wellness